Neobvyklé marinády pro maso – tipy šéfkuchaře

K letním a koneckonců i teplým podzimním dnům patří grilování. Abyste se neustále neopakovali se stejnou chutí kuřecího či vepřového masa, je potřeba obměňovat i marinády. Přinášíme vám několik tipů od šéfkuchaře na neobvyklé marinády, které doporučují kuchaři kavkazské restaurace ve Frymburku.

Marináda na kebab

Zatímco u nás je populární grilované kuře, v kavkazské kuchyni je to kebab. Vyzkoušet můžete chutnou marinádu, ve které se maso nechá 40 minut. Kebab se dá konzumovat v jakémkoliv ročním období.

Recept:

Do velké mísy nalijte slunečnicový olej, přidejte sůl, pepř a koriandr a promíchejte je. Cibuli nakrájejte rovnoměrně na 4 kusy a přidejte ji do této směsi. Silnější plátky vepřového masa vkládejte do této marinády. Nechte jej v ní 40 minut a můžete grilovat.

Marináda z pomeranče a tymiánu

Jednou z chuťově vyladěných marinád je právě tato. Připravuje se zcela jednoduše:

Z omytého pomeranče vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru. V hmoždíři rozmačkejte 1/2 lžičky červeného a 1/2 lžičky bílého pepře. V misce smíchejte olivový olej a šťávu a kůru z pomeranče, rozdrcený pepř a sekané tymiánové lístky. Do této marinády naložte kousky kuřecího masa na min. 4 hodiny.

Teriyaky omáčka na špízy

K letním grilování patří i špízy. Marináda jim dodá příjemnou letní chuť a jako příloha poslouží skvělá omáčka. Teriyaky omáčka se připravuje jednoduše:

Smíchejte kukuřičný škrob, lžíci studené vody s hnědým cukrem, omáčkou Kikkoman, jablečným octem. Přidejte prolisované stroužky česneku, mletý zázvor a mletý pepř. Hotovou omáčku podávejte ke špízu.

Fantazii se meze nekladou. Marinády lze připravovat z mnoha bylin a koření. Maso je ideální nakládat do bílého jogurtu, udrží si tak křehkost a získá jemnou smetanovou chuť. Nevěříte? Ochutnejte si sami maso z mangalu v kavkazské restauraci LEYLA ve Frymburku!.

This photo is from my book 101 Chicken recipes availabe at http://culinarygeek.net/101.html